Záběr z expozice výstavy Antony Gormley / Pavla Melková v Galerii Rudolfinum. FOTO: Galerie Rudolfinum (se souhlasem)

Prostorové instalace světoznámého sochaře Antonyho Gormleyho a básně české architektky Pavly Melkové od prvního zářijového čtvrtka zaplnily sály pražské Galerie Rudolfinum. Expozice potrvá až do začátku ledna následujícího roku, a stejně jako na ostatní výstavy této instituce je pro návštěvníky vstupné zdarma.

V prvním velkém sálu musí návštěvník prolézt velkými kruhy, které tvoří dílo Orbit Field. Toto hliníkové dílo vzniklo přímo pro prostor pražské galerie. Celkem 27 několikametrových kruhů se protíná po celé ploše sálu, tudíž do díla návštěvník musí vstoupit, aby se dostal do další části výstavy. Menší sály tvoří krátké básně Melkové, které doprovází kresby a obrazy Gormleyho. Obří hliníková konstrukce se nachází i v následujícím sále. Název této instalace je Křížení a při procházení skrze konstrukci připomíná světelnými vlastnostmi jakýsi hologram. „Ale je to skutečné. Připomíná to architekturu, ale architektura kontroluje, toto dílo nekontroluje,“ řekl Gormley při zahájení výstavy.

Pokud i těmito kruhy návštěvníci „prolezou“, ocitnou se v posledním velkém sále, který zaplňují stavby Expansion Stations, jakési krabice v lidské podobě, které Gormleyho celosvětově proslavily. „Dnes žijeme v době silné institucionalizace a komercializace umění. S touto výstavou bych především chtěl, aby sem vtrhly děti a zaujatí návštěvníci, aby prostorem protančili. Aby byli iniciováni k umění, ne abychom jim říkali, co je dobré, aby si odnesli,“ řekl Gormley.

Anděl severu je nejznámějším Gormleyovým dílem. FOTO: CC-BY / David Wilson Clarke

Antony Gormley je jedním z nejvýznamnějších současných světových sochařů, známý především svými prostorovými instalacemi a sochami, které často zkoumají vztah mezi lidským tělem a prostorem. Narodil se v roce 1950 v Londýně a jeho díla byla vystavována po celém světě, včetně prestižních institucí jako Royal Academy of Arts v Londýně, National Gallery Singapore a Philadelphia Museum of Art.

Je držitelem mnoha ocenění, včetně Turnerovy ceny (1994), South Bank Prize za výtvarné umění (1999) a Praemium Imperiale (2013). V roce 2014 byl jmenován rytířem a od roku 2003 je členem Královské akademie. Jeho práce často zahrnují lidské postavy, které jsou umístěny v různých prostředích, čímž vytvářejí silný dialog mezi tělem a prostorem. Jedním z jeho nejznámějších děl je Anděl severu, obrovská socha v Gatesheadu, která se stala ikonou moderního britského umění.

Zdroj: Galerie Rudolfinum, Antonygormley.com, autorský článek