Britská kapela The Rolling Stones. FOTO: Wikipedia Commons / CC BY 2.0 / RStonesHydePark030722

Skladbou Start Me Up z roku 1981 zahájila tuto neděli legendární britská rocková kapela The Rolling Stones své nejnovější turné. První koncert proběhl na zaplněném stadionu v americkém Houstonu. Na turné představují svou nejnovější desku Hackney Diamonds, žánrovou směsici od hard rocku až po country.

Po celý koncert tančícího zpěváka Micka Jaggera (80) doprovázeli stejně starý kytarista Keith Richards, šestasedmdesátiletý kytarista Ronnie Wood a bubeník Steve Jordan. Ten se ke kapele přidal v roce 2021, kdy nahradil zesnulého Charlieho Wattse.

Ahoj Houstone. Je skvělé být zpátky ve státě jedné hvězdy,“ zavtipkoval podle deníku Washington Post Jagger směrem k sedmdesátitisícovému davu v narážce na přezdívku Texasu. Ta souvisí s původní texaskou republikou z 19. století.

Koncert trval přes dvě hodiny. Zaznělo na něm 18 skladeb včetně hitů ze 60. let Sympathy for the Devil, Gimme Shelter, Paint it Black, Jumping Jack Flash nebo (I Can’t Get No) Satisfaction.

Britská skupina vyrazila na turné po dvouleté pauze. V roce 2022 se představila v několika evropských městech, v USA naposledy účinkovala v rámci turné No Filter v roce 2021, jen několik týdnů po smrti bubeníka Charlieho Wattse. Jestli s novým albem Rolling Stones zamíří i do Evropy, kapela ještě neoznámila.

Zdroj: Washington Post, Rolling Stones