FOTO: Pixabay

Pokosená tráva pomůže se zadržením vlhkosti. Ještě můžete zasít kopr, řeřichu či petržel. Přinášíme tipy, co dělat na zahradě v polovině června.

V plném růstu: Váš trávník, který teď rychle roste, musíte každých 5 dnů kosit. Abyste předcházeli nemocem, musíte pokosenou trávu odstranit. Můžete ji rozprostřít pod keře a zamezit tak vysušování půdy. Plevel nemá na takovém místě šanci. Používejte při tom kovové hrábě, mech nemůže na pohrabané půdě tak snadno růst. Kromě těchto opaření můžete ve fázi růstu třikrát rozhodit hnojivo, nebo je pomocí speciálního zařízení stříkat zahradní hadicí. Díky správné péči vznikne travnatý koberec, který zabraňuje růstu mechu a plevelů.

Rajčata musí být před vysazením na zahradu dobře otužena. Vzdálenost jednotlivých rostlin je 50 cm a keře musíme opatrně navazovat na tyčky nebo drát, natažený mezi kůly. Pravidelně odstraňujte výhonky z úžlabí listů a nechejte růst pouze tři hlavní výhony. Je čas i na péči o růže a kapustu kadeřavou.

Kvetoucí zelenina: Stále častěji se u nás pěstuje brokolice. Je určitým druhem zelí. Její zelené květní pupeny připomínají mák. Doba vegetace je poměrně krátká, trvá asi 3 měsíce. Sklízí se v době, kdy délka květního stonku je 15 cm.

Řeřicha: Abyste mohli pravidelně sklízet mladou čerstvou zeleninu, můžete ještě zasít kopr, řeřichu, kerblík a petržel. Víte již vůbec, že mladé listy a květ řeřichy se hodí k jídlu? Měli byste ji někdy vyzkoušet k ozdobení pokrmů.

Dvouleté rostliny zasejte nyní: Dvouleté květiny se sejí v létě, kvetou do příštího jara. Většinou mohou přezimovat venku. Během klíčení nesmí zaschnout. Vysévejte je proto na stinných místech, jednou pikýrujte a vysaďte přímo na určené místo. Pravé dvouleté rostliny jsou apř. Sléz, sedmikráska, náprstník, pomněnka, maceška atd.

Krásné popínavé rostliny: Vděčnou popínavou rostlinou je klematis. Jeho mnohotvárnost je tak veliká, že vám při správné volbě pokvete celé léto.

Padlí na růžích: Při teplém a vlhkém počasí napadne růže snadno padlí. Sirné preparáty sice pomáhají, ale růže jimi trpí. Je proto lepší vypěstovat ty odrůdy růží, které jsou méně citlivé. Ve fázi pupenů jsou rovněž ohroženy pivoňky. Napadená poupata opatrně odstřihněte, možná tím zachráníte listy.

Posečený trávník byste měli rozhodit pod křoviny jako prostředek proti suchu a plevelům.

Zachraňte ředkvičku: Nejen ozdobná, ale i vaše užitková zahrada potřebuje nyní mnoho vody. Fazolím, ředkvičkám a endivii se daří pouze tehdy, jestliže je řádně zaléváme. Na suché půdě se mohou vyskytovat ve velkém množství blýskáčci, kteří nadělají velké škody. Při delším suchu byste měli polévat zahradní hadicí.

Krásné řezané květiny: Astry, kvetou velmi brzy v létě a při dobrém ošetření potom celé měsíce Péče o ně spočívá ve vydatné zálivce, protože velké květy spotřebují mnoho vody, odstraňování odkvetlých květů – pozor, vypadají jako poupata! – a pravidelném hnojení, aby rostliny mohly déle kvést. Vodou kropte proti napadení mšicemi. Astry jsou pěkné květiny k řezu do malých váz.

Stříhání během květu: Šípek vděčí za své jméno ohnivě červeným plodům, které má na podzim. Keř může být pěstován jako samostatná vzpřímená rostlina nebo v řadě u stěny. Stříhejte ho během fáze květu. Budete potom vědět, kde a kolik budete mít na podzim červených krásných plodů. Pozor, větve mají trny.

Práce v užitkové zahradě: Abyste měli dobrou úrodu, musíte nyní pravidelně zalévat mnoho druhů zeleniny, jako např. hlávkový salát. Používejte vždy kropicí násadec a zalévejte celou plochu. O zmenšuje nebezpečí výskytu mšic. Hodně vody potřebuje nyní rovněž mrkev. Hrst hnojiva nemůže sem tam uškodit. Pokud se mrkev větví, je to způsobeno kameny, kusy větví nebo jinými překážkami v půdě. Tyčové fazole, které jsme zasadili v květnu, jsou již tak vyvinuté, ž k nim můžeme přihnout zeminu. To zvyšuje jejich stabilitu. Vzniklou mísu používejte při zavlažování.

Zdroj: autorský článek s využitím publikace The Big Book of Gardens / Orbis Publishing Ltd., London