FOTO: Pixabay

Je čas vysít endivii i pozdní mrkev. Aby květák zůstal bílý, nezapomeňte ho včas přikrýt. Přinášíme tipy, co dělat na zahradě v první polovině června.

Klid pro Áronovu hůl: Pokojová rostlina Áronova hůl vytváří na jaře nádherné bílé kalichy. Květina by neměla stát na příliš teplém místě. Můžete ji proto v létě dát v květináči ven, na místo, kam se nedostane dešťová voda, protože to by rušilo její klid. Po době vegetačního klidu květinu vyklopte a ořežte, aby mohl začít nový vegetační cyklus.

Netřesk: Sempervivum a Rosularia mají rády lehce propustnou zeminu a potřebují jí málo. Příliš mnoho vláhy v zimě je pro ně velký problém. Květy vyrůstají ze středu listových rozet a sedí na konci 15 cm dlouhého květového stvolu. Netřesk vytváří každým rokem mnoho odnoží, které můžete lehce pěstovat sami v květináči s květinový substrátem promíchaným s pískem.

Pečlivé pěstování: Rostlinám pěstovaným v zahradnictví v kontejnerech se všeobecně dobře daří. Pískový podklad omezuje růst kořenů, kromě toho může rychle odvádět dešťovou vodu. Nezapomíná se ani na hnojení, protože přísun živin je v takové nádobě přirozenou cestou pochopitelně omezen. Rozlišujeme nestabilní kontejnery, které se v zemi rychle rozloží a stabilní kontejnery, které se po zakořenění musí odstranit. Nejdříve zvlhčíme kořenový bal, vykopeme díru, a když je dostatečně hluboká, postavíme do ní rostlinu. Obal podél bočních stěn rozstřihneme.

Bílý (řapíkatý) celer pro labužníky: Koncem května kupte zdravé mladé sazenice a ihned je zasaďte na předem připravený záhon, protože bílý celer je velmi citlivý na přerušování růstu. Největší úspěchy při sklizni dosáhnete na výživné jílovité půdě smíchané s přírodními hnojivy, která udržují vlhkost. Rostliny musí růst společně, tj. musí být vysázeny vedle sebe. Vzdálenost rostlin 50 cm, vzdálenost řad 40 cm. Bílý celer nesnáší mráz a potřebuje hodně vody a hnojiv. Od 3. týdne až do poloviny července se musí často hnojit. Pro zalévání vytvořte kolem každé rostliny kanálek, kterým nechejte proudit při zalévání vodu. Buď se svážou těsně k sobě, nebo se zabalí do slámy nebo voskovaného papíru. O 14 dnů později začíná sklizeň, která se může protáhnout až do zimy.

Květák: Teď musíte dávat pozor na květák. Jakmile je vidět růžičku, musíte ji přikrýt. Zlomte několik středových listů tak, aby ji celou přikryly. Květák zůstane bílý.

U popínavých rostlin nejsme odkázáni pouze na popínavé a tvarování schopné rostliny. Velmi pěkné řešení umožňuje mechová stěna nebo mechový sloup, který může být doplněn letničkami, jako např. petúniemi.

K sestavení takové konstrukce potřebujete drátěné pletivo, několik pevných kůlů, abyste mohli stavbu zakotvit v zemi, rašelinový substrát nebo rašelinový mech, plastovou fólii pro zamezení vypadávání zeminy. Pletivový útvar vyplníte vlhkou rašelinovou zeminou. Je dobré potáhnout pletivo plastovou fólií, ve které vyříznete otvory pro zasazení rostlin. Fólie drží zeminu pohromadě, dokud tuto funkci nepřevezmou kořeny.

Vděčné růže: Během sezóny hnojte růže nejlépe několikrát. Používejte buď speciální hnojivo z obchodu, nebo dobře proleželý kompost. Růže mají nejraději, když vyhotovíte pro hnojivo brázdu, ze které působením vody mohou prosakovat výživné látky.

Sejeme zeleninu: Zaseli jste letní endivii? Pokud není půda ještě dostatečně prohřátá, sejte do pařeniště nebo vysévacích misek ve skleníku a později vysazujte. Také semena raného zelí musí přijít do země, pokud chcete sklízet ve správný čas – v srpnu. Stejně tak přišel čas pro pozdní mrkev. Fazole můžete sázet ještě v červenci. A máte již zasázená rajčata? Spotřebujete na to mnoho kompostu a rašeliny a trochu umělých hnojiv Vysazujte na slunné chráněné místo.

Nejedlá, ale pěkná: Ozdobná kapusta je nápadné a mrazuvzdorné obohacení zahrady. Nyní ji zasejte a v červnu vysaďte mladé rostlinky na vzdálenost 50 cm, protože ozdobná kapusta může růst velmi bujně. Dospělé rostliny zdobí až do zimy zahradu svými zelenými, krémovými a jemně červenými barvami.

V pokoji: Kaktusy a sukulenty vyžadují sice méně péče a hnojení než listové rostliny, ale rostou přece jen lépe, pokud je alespoň jednou měsíčně pohnojíte. Dobré, ale drahé je guano.

Nálet mšic: Pozorujte pravidelně svoje oleandry. Objevíte-li na kmínku a nervatuře spodní plochy listů nepatrné hnědé body, napadly oleandr štítenky a jiný drobný hmyz. Jejich odstranění rukou není čistá práce. Ošetřete raději napadená místa alkoholem a postříkejte rostlinu roztokem 20 g mazlavého mýdla a 10 cl lihu rozpuštěného v 1 listru vody.

Hydroponie: Mnoho zahrádkářů přešlo kvůli časovým úsporám na hydroponii – systém pěstování bez půdy. Kořeny květin zakoření v hliněných kuličkách (keramzit), pod kterými je živný roztok, ze kterého rostliny podle potřeby čerpají Péče o tyto rostliny zahrnuje pouze periodickou výměnu nebo doplňování roztoku, Pokud hladina vody poklesne, musí se doplnit. Nakonec: rostliny pěstované v zemi mohou být převedeny na hydroponii. Stačí dobře vypláchnout kořenový bal vodou. Rostliny pěstované v živném roztoku by neměly být pokud možno v prostředí s teplotou pod 18oC.

Okrasné dýně: Okrasné dýně se dají pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Sazenice byste měl koupit vždy u pěstitele a sami zasadit. Pokud mají dostatek tepla, rostou tyto rostliny rychle. Jejich vzájemná vzdálenost by měla být 1 – 1,5 m. V září můžete potom začít se sklizní.

Noční květy: Zvláštností by mohly být ve vaší zahrádce květiny, které kvetou v noci. Jsou to dvouleté rostliny, které můžete předpěstovat doma. Po setmění se otevřou květy lákající mnoho nočních motýlů.

Stříhání kořenů – ručně nebo strojově. Keře mají nyní plnou růstovou fázi, mohou se poprvé za sezónu stříhat. Abyste dostáhli rovného a čistého řezu, natáhněte si nejlépe šňůru. Nestříhejte příliš vysoko protož keře zůstávají husté, i když je ostříháme pořádně. Pohodlnější a jednodušší je práce s elektrickými nůžkami, které je možno zakoupit v obchodě, kde je zpravidla výběr i podle délky nožů. Ale pohyb venku ještě nikomu neublížil. Plné keře, jako např. skalník, zimolez nebo mochna by mohla špatným řezem utrpět. V tomto byste měli pracovat se zahradnickými nůžkami a uvažovat nad každou větví, má-li být zkrácena či nikoliv. Dbejte na to, abyste neporušili přirozený růst křovin.

Sklizeň jahod: Konec června je čas pro velkou sklizeň jahod. Pro svoji potřebu byste měli jahody trhat se stopkou a kališními lístky. Chcete-i nechat keříčky na příští rok, odstraňte nové výhonky, které odnímají příliš mnoho energie. Abyste chránili jahody před ptáky, přikryjte rostliny speciální sítí proti ptákům. Zajistěte ji na okrajích podobně jako stan nebo pomocí kamenů. Sláma rozprostřená mezi řádky chrání jahody před znečištěním.

Péče o vinnou révu: Plodící keře vinné révy měly být brzy zjara prostříhány. Tuto časově náročnou práci je nutno udělat se speciálními nůžkami v době, kdy hrozny dosahují sklizňové velikosti. Začněte na hlavním výhonu a odstraňte bobule rostoucí na vnější straně hroznu a zakrnělé exempláře. Ponechejte jen nejlepší bobule. Hrozen musí mít štíhlý tvar.

Vika se dá pěstovat na šňůrách, podél mříže nebo na tenkých rovných tyčích na sluneční straně zdi. Péče o tuto rostlinu spočívá ve vyvazování. Šlahouny se ulamují. Občas se zaleje, nejlépe kombinovaným hnojivem. Neustálé otrhávání květů podporuje růst. Výhonky s méně než čtyřmi květy byste měli odlomit. Květ má podobu voňavého mýdla. Můžete jej po otevření utrhnout a přechovávat ve zcela malém množství vody. Vika víceletá kvete o několik týdnů později.

Zdroj: autorský článek s využitím publikace The Big Book of Gardens / Orbis Publishing Ltd., London