FOTO: Pixabay

Svým bojem v boji proti kouření na veřejnosti je Thajsko dlouhodobě známé. A nedávné nařízení úřadů tento boj ještě posiluje. Kuřákům je tak na vybraných plážích vyhrazen pouze omezený prostor, kde je kouření povoleno. Zákaz se dotkl i některých populárních destinací, jako jsou Phuket nebo Ko Samui. Na některých místech je podle úřadů situace opravdu tristní. Nedávno proběhl úklid pláže ve městě Patong. Na úseku dlouhém dva a půl kilometru bylo sesbíráno neuvěřitelných 101 058 nedopalků.

Městská pláž v thajském Patongu. FOTO: Pixabay

Pokud byste si cigaretu na pláži nedokázali odpustit, můžete dostat pokutu až 100 tisíc bahtů (přibližně 69 tisíc Kč). Ve výjimečných případech vám hrozí až jeden rok za mřížemi. Thajský turistický úřad chce nařízení po určité době vyhodnotit. Dalším krokem by mohlo být rozšíření zákazu i na další pláže a některé výletní lodě. O vyhlášce informovala také Asociace cestovních kanceláří ČR.

A kde zákaz kouření platí? Jsou to pláže Mae Phim, Laem Sing, Bang Saen, Pattaya, Jomtien, Khiri Khan, Khao Takiab, Bo Phut, Sai Ree, Patong, Koh Khai Nok, Koh Khai Nai, Samila, Phra Ae, Klong Dao, Klong Kwang, Hua Hin, Cha-Am, Tham Pang, Sai Ri beach.

Zdroj: autorský text s využitím Tourism Autority of Thailand a Asociace cestovních kanceláří ČR